Monday 28 January 2013

ROTI CANAI bahan2: A 1kg tepung gandum 2sdB marjerin 2sdB susu pekat 1 biji telur bahan2: B 1 ½ cawan@2cwn air 1sdB garam -Satukan bahan A hingga betul2 sebati... -masukkan air yg telah di kacau dgn garam hingga larut. -uli hingga menjadi doh yang lembut dan licin.tambah air sedikit2 sekiranya doh agak kering. -bulatkan hingga menjadi bebola kecil2 sehingga habis..lumurkan dgn marjerin dan simpan dlm bekas kedap udara minimum 2jam. -bentukkan setiap bebola hingga menjadi roti canai dan bakar hingga masak...boleh dimakan dgn kuah dal@kuah kari.. -bakar separuh masak utk roti canai segera,dan simpan dlm freezer. *klu x tau nak tebar senang jer. buat atas dulang beso. terbalikkan dulang pastu klu da tipis tarik hingga keujung dulang. wat hingga semua dah nipis.tarik panjangkan dan buat bulatan

No comments:

Post a Comment